Опел Клуб България

»
Вход Регистрация Потребители Ново съдържание Промени на статуса
« Back to Направи си сам

Поправка на неработещо копче за ел. стъкла

rusin atanasov снимка rusin atanasov 04 август 2009 - 22:51

Здравейте, преди време се наложи да човъркам по едно не работещо копче от към шофьорската врата в мястото за вдигане и сваляне на предното стъкло. Извинявам се за лошите снимки и се надявам че ще разберете в общи линий. Самото копче за вдигане на стъклото не задействаше моторчето. Тъй като не знаех че то е на букса и може би да може да се демонтира лесно, разглобих цялата кора. За да се локализира проблема от работещото копче се орентирах как е свързването. На всеки бутон има 4 проводника като те са с различни цветове за всеки. Но реда им започва с черен на цвят по него е захранващо напрежение 12Волта, там то трябва да е налично спрямо маса. Само когато е натиснато копче трябва да има и на другите проводници напрежение. След него е проводник за осветлението със светодиод, който е маса. Светодиода се запоява за проводниците по съответните шини вътре в копчето, не разбрах самият светодиод на 12волта ли работи или има някъде делител, обаче в копчето такъв не намерих. След това са двата проводника за сваляне и вдигане на стъклото. При пробата се окъсяват черният проводник и някой от тях /последните два/ с дебел проводник. Пробвах с тънък от сондите на мултицета и за малко да ги стопя :blush: При пробата с кабела лесно се разбира че проблема е в самото копче.
Разглобяването става като се освободят няколко зъбчета. Те трябва да се освободят всичките заедно. При освобождаването си помогнох с подлагането на няколко стотинки за да може когато откопчавам следващотот зъбче предходното да не се закопчае отново.

Прикачен файл  01.jpg (128,47K)
Брой изтегляния: 47

Вече полу разглобеното копче, вижда се че може да се слагат още копчета - има място фабрично

Прикачен файл  02.jpg (104,73K)
Брой изтегляния: 43

При разглобяването може да изпаднат две ламаринки на шините за превключване за вдигане и сваляне на стъклото.

Прикачен файл  03.jpg (88,5K)
Брой изтегляния: 27

Както и едни малки гитенаксови /текстолитови/ квадратни детайли - те служат при натискане на копчето да се задействат пластинките и да направят контакт към шината за 12волта

Прикачен файл  04.jpg (46,83K)
Брой изтегляния: 24

За да се достигне до превключващите контакти трябва да се разглоби и корпуса със самото копче. Приди това трябва да се разпои светодиода, ползвах пинсета защото мястото е трудно достъпно. Поне така направих като за първи път - не видях друг начин.

Прикачен файл  05.jpg (92,79K)
Брой изтегляния: 30

После при сглобяването разпробих отвора /със свердло 3,5мм/, през който минава едият му извод и така монтирах копчето. Хубавото е че няма как да се обърка поляритета на светодиода защото изводите му са различно дълги. Единият извод се запоява от горе на корпуса, а другият е гадно наврян по-долу, оправията е тънка човка на поялника или внимателно откъсване.

Причината за неработещата функия вдигате на стъклото беше в изкривената пластинка. Вероятно от силното натискане на копчето. При изправяне леко с пинсета след монтажа копчето си работеше без проблем. Ето така изглежда полу сглобено копчето без корпуса му:

http://media.snimka....3978330-big.jpg
Прикачен файл  06.jpg (101,38K)
Брой изтегляния: 26

Добре беше че нагар не открих, пък и ако беше това копче от моята кола бих използвал момента да сменя светодиода с такъв с по-готин цвят.
С уважение,
Русин Атанасов
Отговори

q3dm17 снимка q3dm17 20 ноември 2009 - 00:02

Здравей колега браво страхотна тема!! Утре и аз свалям моя панел , тъй като едното копче за дясното стъкло от време на време не работи. Също така ще сложа сини диоди ! Поздрави :naughtynono:
Отговори
Хостинг от NS1.bg
Хостинг от NS1.bg